Συνέντευξη με την Zirconia Starfighter

Να σε καλωσορίσουμε στο Socialistas.gr, αρχικά θα ήθελες να μας συστηθείς;

Ο περισσότερος κόσμος με γνωρίζει από το stage name μου, σε clubs της Ελλάδας και του εξωτερικού, ή από τις καλλιτεχνικές μου δραστηριότητες (graphic design, γλυπτική, καλλιτεχνικά άρθρα, performances, alternative modeling κ.ά.): Zirconia Starfighter. Το ομώνυμο website μου (www.zirconia-starfighter.com) μπορεί να οδηγήσει στους ιστότοπούς μου στο διαδίκτυο (Myspace, Facebook, Twitter, Youtube, Blogspot κλπ.).

Ποιο επάγγελμα ήθελες να ακολουθήσεις όταν ήσουν μικρή;

Θεωρώ ότι μακάριοι και ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι εκείνοι που έχουν επίγνωση του τι επιθυμούν ακριβώς να ακολουθήσουν από μικρά παιδιά. Προσωπικά πάνω κάτω ήμουν ανάμεσα σε αυτούς τους τυχερούς γιατί, από μικρή είχα καλλιτεχνικές ανησυχίες και, έκλινα προς τους χώρους των τεχνών και των γραμμάτων. Αγαπούσα το σχέδιο, τη γλυπτική και τη ζωγραφική και, είχα εξαιρετική κλίση στην τριγωνομετρία όταν, στην άλγεβρα ήμουν πιο σκράπας. Είχα φοβερή έφεση στις ξένες γλώσσες και την έκθεση ενώ στα μαθήματα της θετικής κατεύθυνσης ήμουν εμφανώς πιο αδιάφορη. Ήμουν υπερκινητικό παιδί. Όλα αυτά αποτέλεσαν σημάδια και οδηγούς για τις μετέπειτα επαγγελματικές κινήσεις μου.

Κάποιο μελλοντικό επαγγελματικό σχέδιο;

Το να θέτω μακροπρόθεσμους στόχους δεν ήταν ποτέ το φόρτε μου. Σπάνια πήγαινα βάσει σχεδίου. Σε όλους μας πιστεύω έχει τύχει, κάτι το οποίο προσχεδιάζαμε, μελετούσαμε και υπολογίζαμε με συνέπεια βήμα προς βήμα να φαλήρει. Προτιμώ να ζω το σήμερα, να προετοιμάζομαι όσο δύναμαι για το αύριο, να εξελίσσομαι δημιουργικά και, από κει και πέρα, seize the day.

Τι θα έλεγες σε κάποια κοπέλα που θα ήθελε να ακολουθήσει το δικό σου επάγγελμα;

Ότι όποιος έχει τα γένια, έχει και τα χτένια. Αν θέλει να ακολουθήσει την γραφιστική για παράδειγμα, θα πρέπει να μάθει να δίνει την ψυχή της σε όσα δημιουργεί αλλά και να ανέχεται την άποψη του εκάστοτε πελάτη που μπορεί να της «πετσοκόψει» ή απορρίψει την ιδέα για την οποία κόπιασε. Αν πάλι θελήσει να γίνει χορεύτρια, μοντέλο ή performer, θα πρέπει να μάθει να εκτίθεται σε κοινό διατηρώντας την αυτοπεποίθηση και το χαμόγελό της ανά πάσα στιγμή. Σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις οφείλει να είναι δημιουργική, με θετική ενέργεια και δυναμισμό.

Ξέρω ότι γενικά είσαι «σπιτόγατα», γενικά όταν βγαίνεις έξω από το σπίτι σου πως είναι το ντύσιμο σου;

Τα πάντα είναι θέμα όρεξης σε αυτό το θέμα και, εξαρτάται από το πού πρόκειται να πάω. Επειδή ακολουθώ ένα πολύ πιο extreme look διατηρώ τα «πιστεύω» μου εντός κι εκτός σπιτιού. Μέχρι και οι σαγιονάρες στο δωμάτιό μου είναι τρίπατες, μάρκας Demonia της Pleaser (USA). Ακόμα κι αν πάω για δουλειά στο club εξαρτάται από το τι ώρα θα πάω και σε ποιο club θα πάω. Κάθε μου εμφάνιση είναι συνήθως θεματική και, χρειάζεται μια προετοιμασία από το σπίτι. Δεν σου κρύβω ότι έχω τολμήσει άπειρες φορές να βγω «θεματικά» έξω ντυμένη για να κατευθυνθώ απευθείας στο –όποιο- μαγαζί με έχει κλείσει. Είχα συνηθίσει από ταξίδια μου εκτός Ελλάδας να βλέπω από παιδί άλλα άτομα της ηλικίας μου να ντύνονται πιο extreme ακόμα και για να παν στο supermarket για ψώνια . Όπως στο club ως clubbers, έτσι και έξω. Μπορεί να είναι extreme αυτό για Ελλάδα. Μπορεί να έχω περάσει την ηλικία των 16 με 22 ετών που, υποτίθεται ότι κάθε ο άνθρωπος «ωριμάζει» και απλοποιείται στυλιστικά για να διευκολύνει την ζωή του. Είμαι πολύ δημιουργική όμως για να ακολουθήσω το στανταράκι του καθενός, πόσο μάλλον κοινωνικών συνόλων και υποσυνόλων που δεν με ενδιαφέρουν καν. Το ντύσιμό μου ποικίλει λοιπόν ανάλογα με τη διάθεση. Θα με δεις πολύ απλή έξω ντυμένη σε δυο μόνο περιπτώσεις. 1ον όταν έχω να πάω σε κάποιο μέρος που απαιτεί πιο συμβατική εμφάνιση. Και 2ον όταν θέλω να πεταχτώ κάπου στα πολύ γρήγορα, αν εμφανιστεί κάποια ανάγκη.

Η καθημερινότητα σου;

Είμαι άνθρωπος της ρουτίνας, την αγαπώ. Το τρέξιμο και το άγχος στις δουλειές με κάνει να νιώθω ζωντάνια, αναλόγως τη μέρα πάντα. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, μου αρέσει να είμαι μονίμως απασχολημένη. Καθημερινά θα με βρεις πάνω από έναν υπολογιστή να ρετουσάρω φωτογραφίες, να φτιάχνω αφίσες κι άλλα διαφημιστικά έντυπα, μιας και το απαιτεί η δουλειά. Όχι μόνο από υποχρέωση αλλά κι από χόμπι. Άλλες μέρες μες στη βδομάδα θα με βρεις να ετοιμάζομαι για πρόβες σε χορογραφίες για shows ή για posing και modeling για projects φωτογράφων ή προϊόντων. Τα βράδια να πηγαίνω στο εκάστοτε club, event ή φεστιβάλ που με κλείνει για χορό ή performance. Γενικά η καθημερινότητά μου εμπεριέχει λίγο από όλα. Κλείσιμο στο σπίτι για πλήρη συγκέντρωση, περισυλλογή και οργάνωση projects, τρέξιμο για τις άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητές μου και, αρκετά ταξίδια που μου αρέσουν.

Κάποιος μεγάλος σου φόβος;

Το να αποκαλύπτω τους μεγάλους φόβους μου είναι σαν να τους σκηνοθετώ.

Όταν σε γνωρίζει κάποιος πώς συμπεριφέρεται όταν μαθαίνει το επάγγελμα σου;

 Ορισμένες φορές εκπλήσσονται μερικοί τόσο που με κοιτάν σαν να βλέπουν alien. Τώρα θα μου πεις, το «σαν» τι το ‘θελα, anyway. Φυσικά, η κύρια εργασία μου δεν κάνει σε πολλούς εντύπωση, μιλώντας πάντα για την γραφιστική. Η δευτερεύουσα είναι που τους εντυπωσιάζει κάποιους για δυο βασικούς -και μη αποδεκτούς- από μένα λόγους. 1ον, πολλές φορές συνδέουν το επάγγελμα της χορεύτριας-show girl με κάτι αρνητικό ή «ελευθέρων ηθών», ιδίως όταν μαθαίνουν για τη μόρφωσή μου. Απορούν γιατί δεν εστίασα μόνο σε όσα αφορούσαν τις σπουδές μου, μην μπορώντας να κατανοήσουν ότι, όσο καλλιτεχνικά είναι τα μεν που σπούδασα (στα οποία απέκτησα μεγάλη προϋπηρεσία) είναι το ίδιο δημιουργικά με τα άλλα με τα οποία καταπιάνομαι στην δεύτερη και πολύ αγαπημένη μου δουλειά. Και οι δυο εργασίες για μένα απαιτούν φαντασία, ζήλο, συνέπεια και δημιουργικότητα. Κανείς δεν θα έπρεπε να είναι τόσο κοντόφθαλμος κι οπισθοδρομικός. 2ον, θεωρούν κάποια shows που κάνω πολύ προχωρημένα, αλλοπρόσαλλα, δυσνόητα και πάνω από όλα επικίνδυνα. Αρκετοί δεν μπορούν να δεχτούν ότι μια κοπέλα μπορεί να πιάσει στα χέρια της γωνιακό τροχό και φωτιές απλά και μόνο για την ανάγκη ενός show. Σε απόψεις σαν κι αυτές υποβόσκει μια δόση ρατσισμού και φαλλοκρατισμού πιστεύω.

Η οικογένεια σου πως βλέπει την δουλειά σου; Είχαν κάποιο πρόβλημα στην αρχή και αν ναι πως το ξεπέρασαν;

Ποτέ μου δεν είχα οικογενειακό θέμα όσον αφορά τα εργασιακά. Όπως ποτέ δεν είχα πρόβλημα σαν μαθήτρια. Εκτιμούσα κάθε ψήγμα παιδείας που οι ίδιοι μου προσέφεραν. Ήμουν μια επιμελής βιβλιοφάγος. Ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν, δίνοντάς μου μια αγωγή βάσει της οποίας γνώριζα από μόνη μου να θέτω στον εαυτό μου όρια. Και, όριό μας είναι το σύμπαν. Ουδέποτε τους εξέθεσα για να έχουν πρόβλημα και, αν και τελείωσα σπουδές και μεταπτυχιακά, ήξερα να εργάζομαι παράλληλα και να ζω τον εαυτό μου από μόνη μου ήδη από την ενηλικίωσή μου. Όταν έχεις γονείς που σε μεγαλώνουν βάσει ευρωπαϊκών προτύπων, τα προβλήματά σου σίγουρα δεν έχουν να κάνουν με την εργασία και την υπευθυνότητά σου.

Έχεις κάποιον ορισμό για την αγάπη, τον έρωτα και την φιλία;

Είναι όλοι απαραίτητοι παράγοντες καλής διάθεσης και αρμονίας στην ζωή ενός ανθρώπου. Έστω ένα από αυτά τα τρία πολυτιμότατα αγαθά αν λείψει από την ζωή μας, ίσως κάτι δεν πάει καλά. Ιδίως το πρώτο και το τρίτο. Το δεύτερο πιστεύω είναι το κερασάκι στην τούρτα, αναλόγως την κατάσταση πάντα. Αν ο έρωτας είναι αγνός, ειλικρινής, χωρίς ψεγάδια τότε σε συνδυασμό με όλα τα άλλα σηματοδοτεί κανείς μια υπέροχη ζωή.

Για την μονογαμία ποια η γνώμη σου;

Η καλύτερη. Δηλώνω φανατική οπαδός της και μόνιμη ακόλουθός της αφού –σχεδόν διαρκώς- βρισκόμουν κι εξακολουθώ να βρίσκομαι σε σταθερή σχέση.

Συγχωρείς εύκολα;

«Οι Μανιάτες δεν συγχωρούν ποτέ». Αν και, μεταξύ μας, το ποτέ και το πάντα είναι πολύ μεγάλες κουβέντες.

Κάτι έπεσε στο αυτί μου για μια τηλεοπτική συνεργασία, μίλησε μας λίγο γι’ αυτό…

Ξεκινήσαμε φέτος με την πασίγνωστη, εδώ και πολλά χρόνια, από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες, Γωγώ Γαρυφάλλου και, τον φοβερό γραφίστα και μουσικό Derek Λιοντή μια εκπομπή αλλιώτικη από τις άλλες που ονομάζεται TVDOO και, φιλοξενείται από το κανάλι High (living digital) κάθε Σάββατο βράδυ. Περισσότερα για το τι παρουσιάζει καθένας μας στην εκπομπή μπορείτε να βρείτε, επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας στο διαδίκτυο (www.tvdoo.gr) και κάνοντας like στην fanpage μας στο Facebook (www.facebook.com/tvDOO) ή ακολουθώντας μας στο Youtube, το Twitter και τα λοιπά αυτά profile maker sites. Η εκπομπή πραγματεύεται το lifestyle, τη μουσική, τη μόδα καθώς και άλλα θέματα που ποικίλουν κατά καιρούς. Φέρνουμε εκλεκτούς καλεσμένους χωρίς να εστιάζουμε σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς τους τομείς, αρκεί να έχουν αξιόλογη δουλειά που αξίζει να μνημονευθεί, να προβληθεί ή και να αναλυθεί. Έχουμε επίσης σπουδαίους συνεργάτες πάνω σε θέματα cinema, αστρολογίας και beauty tips τα οποία αναλαμβάνουν αντίστοιχα οι Αντώνης TVDOO, Angel Hope Naava και Μαρία Βεσκούκη. Καθένας μας είναι μετρ στον τομέα του, με απίστευτες γνώσεις και ταλέντα που είναι άξια προσοχής. Η Γωγώ συντονίζει όλη την ομάδα, τις συνεντεύξεις, τους καλεσμένους, το πρόγραμμα και τα θέματα, είναι η κύρια παρουσιάστρια, εικόνα κι οικοδέσποινα της εκπομπής. Ο Derek, πέρα από την πολλή δουλειά που έριξε στην εκπομπή ως γραφίστας και editor, έχει μια ζουμερή στήλη, το top 3 που βάζει φωτιές κάθε βδομάδα με τα λεγόμενα και τις ανακαλύψεις-αποκαλύψεις του. Εγώ, προμοτάρω την alternative fashion και το lifestyle που ακολουθούσα από παιδί. Έτσι, κάθε εκπομπή του TVDOO παρακολουθείται ευχάριστα και με ακατάπαυστο ενδιαφέρον. Περιττό να σου πω ότι, η πρεμιέρα δημιούργησε ένα χαμό εντυπώσεων κι ότι, κάθε εκπομπή στην πορεία συζητιόταν κάθε τόσο από όλα τα γνωστά τηλεοπτικά κανάλια. Δεχτήκαμε καταιγισμό σχολίων και, λέμε να το συνεχίσουμε έτσι κι όπου βγει. Προσωπικά η τηλεόραση δεν είναι δουλειά μου αλλά όταν μπαίνει κανείς στο χορό, χορεύει κι αυτό είναι κάτι που έμαθα από πρώτο χέρι.

Δεν νομίζεις ότι για το show που προσφέρεις είναι μικρό το κοινό στην Ελλάδα;

Ίσως ναι, ίσως κι όχι. Γιατί με κλείνουν συχνά σε party και events και, είμαι σταθερή στις περισσότερες συνεργασίες μου για πολλά χρόνια. Τόσο οι bookers μου από Ελλάδα όσο και από εξωτερικό, ουδέποτε εξέφρασαν κάποιο παράπονο. Με την πρώτη ευκαιρία με κλείνουν στα πιο ενδιαφέροντα δρώμενα και θέλω να τους ευχαριστήσω κιόλας που μου έδωσαν άπειρες φορές την ευκαιρία να χορέψω για International dj’s. Συν τοις άλλοις είμαι και πιο «κλασική» club dancer (freestyle χορεύτρια) ακόμα και σε RNB και tech house parties που, ξεφεύγουν από την «electro-industrial» και underground νοοτροπία μου. Πέρα από τις εμφανώς ιδιαίτερες μουσικές μου προτιμήσεις, δεν πρέπει να ξεχνάω από πού ξεκίνησα αφού, οι πρώτες μου δουλειές ήταν σε όλα σχεδόν τα mainstream club της περιοχής του Ψυρρή, κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν ή θυμούνται.

Αλήθεια έχεις σκοπό να πας στο εξωτερικό μόνιμα για δουλειά;

Από τη μία πιστεύω πως είμαι μια «ξένη» που γεννήθηκε κατά λάθος Ελληνίδα κι από την άλλη ότι, όσο χάλια κι αν είσαι κάπου, πουθενά δεν είναι καλύτερα από το σπίτι. Μου δόθηκε πριν χρόνια η ευκαιρία να ζήσω μόνιμα έξω και, λόγω κάποιων δυσάρεστων συγκυριών την έχασα. Στην πορεία κατάλαβα ότι κάτι άλλο μου επιφύλασσε η μοίρα ώστε να παραμείνω στον τόπο μου. Παράλληλα διατηρώ επικοινωνία με όσους συνεργάστηκα εκτός Ελλάδας σε πανευρωπαϊκά φεστιβάλ, αφού πέρασα υπέροχα στις κοινές μου σκηνικές παρουσίες με τους εκεί καλλιτέχνες κι έτσι, είμαι ανοιχτή ακόμα σε συνεργασίες εξωτερικού.

Που μπορεί κάποιος να απευθυνθεί για να μάθει να κάνει ένα τέτοιο show σαν το δικό σου;

Στις ιστοσελίδες που η ιδιότητά τους είναι αυτή της online ατζέντας και ενημερώνουν για τα νυχτερινά κέντρα διασκεδάσεως. Τώρα, όσον αφορά το δικό μου show κατ’ αποκλειστικότητα, μπορούν να ενημερωθούν διαδικτυακά μέσω του official website μου www.zirconia-starfighter.com και των λοιπών ιστότοπών μου:

Myspace: http://www.myspace.com/tanyatreed

Twitter: www.twitter.com/Zirconia_Star

Blogspot: http://zirconia-starfighter.blogspot.gr

Youtube: www.youtube.com/TanyaTreed

Google+: https://plus.google.com/110315562898020144861

Modelmayhem: http://www.modelmayhem.com/Zirconia

Αν και, προτιμότερο είναι ένα online calendar που ανανεώνω όσο πιο συχνά μπορώ: http://www.brownbearsw.com/freecal/Zirconia.Starfighter

Στο Facebook μπορεί κανείς να με βρει στις σελίδες μου που φέρουν το stage name μου Zirconia Starfighter, αν και, πρέπει να ομολογήσω ότι ποτέ μου δεν συμπάθησα το FB. Το θεωρώ κατά κάποιον τρόπο «αναγκαίο κακό», με τους «καλοθελητές» που με αναγκάζουν να ξανανεβάζω τις «ριγμένες» σελίδες πολλών χιλιάδων διαδικτυακών φίλων ξανά και ξανά από την αρχή. Ευελπιστώ να φύγει κι αυτό από τη μόδα κάποια στιγμή όπως έγινε με πολλά άλλα.

Εσύ πως κατέληξες σε αυτήν την δουλειά, τι έκανες πριν;

Σπούδασα στην Αθήνα, συγκεκριμένα στην πρώτη και καλύτερη σχολή σχεδίου, Vakalo School of Art & Design, γραφικές τέχνες και οπτική επικοινωνία. Μετά την απονομή των Bachelor και Master Degree μου από το Πανεπιστήμιο Derby του Λονδίνου, με το οποίο η σχολή συνεργάζεται, ξεκίνησα να εργάζομαι πάνω στο αντικείμενό μου, τη γραφιστική.

Παράλληλα με τα μαθήματα, τις σπουδές, τις ξένες γλώσσες και τα πολλά hobbies μου (φωνητική, πιάνο, σχέδιο, γλυπτική, φωτογραφία), ανέπτυσσα από πολύ μικρή ηλικία μια ιδιαίτερη αγάπη προς τη μουσική και την έκφραση μέσα από αυτήν. Όταν δέχτηκα την πρώτη επαγγελματική πρόταση που μου έγινε για φωτογράφηση από Λονδίνο, μου δόθηκε η πρώτη ώθηση για να εκφράσω παραέξω αυτό που ανέκαθεν επιβράβευα κι εξακολουθώ να στηρίζω με όλο μου το είναι: την διαφορετικότητα στην πιο ευρεία έννοιά της. Το εναλλακτικό modeling ήταν η απάντησή μου (ή αν θες καλύτερα η ανταπάντηση) σε όλα τα στερεότυπα που με έκαναν να πλήττω. Στην πορεία, συνέδεσα τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες πάνω στο εναλλακτικό modeling με την δουλειά μου ως club dancer και δημιούργησα τα πρώτα shows μου. Με τις εμφανίσεις μου σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού όλα αυτά έφτασαν σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Και, φυσικά δεν παράτησα την γραφιστική.

Είσαι εξαρτημένη από το ίντερνετ και θεωρείς ότι είναι ένα καλό μέσο για να προωθηθεί η δουλειά σου;

Εννοείται πως είμαι και αξίζει να σημειώσω ότι είχα ίντερνετ από αρκετά παλιά, πριν ξεκινήσει να είναι τόσο σε έξαρση η χρηστικότητά του. Αφού ήθελα να ακολουθήσω σπουδές που είχαν να κάνουν με εφαρμοσμένες τέχνες και τεχνικές οπτικής επικοινωνίας, όφειλα να μελετήσω πάνω σε αυτό το κομμάτι. Ο Η/Υ υπήρξε στην περίπτωσή μου πρωταρχικό εργαλείο μελέτης και εργασίας, κάτι πολύ παραπάνω από ένα απλό μέσο δικτύωσης που έγινε για μένα αργότερα. Πλέον το ίντερνετ είναι μέσο επικοινωνίας, ενημέρωσης και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Εκτός πια κι αν βρίσκομαι σε ταξίδι (εργασιακό ή αναψυχής).

Αν δεν μιλούσαμε «ιντερνετικά» που θα ήθελες να βρισκόμασταν;

Σίγουρα κάπου για καφέ, όπως συνηθίζεται παντού. Ή και σε κάποιον χώρο κοινών συναθροίσεων, είτε πρόκειται για κάποια καλλιτεχνική δραστηριότητα (live, έκθεση, κινηματογράφος κλπ.), είτε για νυχτερινό κέντρο διασκέδασης.

Θέλω να σε ευχαριστήσω και σίγουρα δεν θα είναι η μόνη μας κουβέντα! Μέχρι την επόμενη λοιπόν με ποιο μήνυμα θα ήθελες να τελειώσουμε την ιντερνετική μας κουβέντα;

Να περνάμε όσο πιο όμορφα μπορούμε αυτούς τους δυσοίωνους καιρούς. Να ζούμε την κάθε στιγμή διοχετεύοντας την ενέργειά μας δημιουργικά. Να σκεφτόμαστε θετικά χωρίς να επηρεαζόμαστε από οτιδήποτε πάει κόντρα στην θέλησή μας. Να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε. Σε εσένα (και το Socialistas.gr) εύχομαι να διαγράψεις την ανοδική πορεία που σου αξίζει και να έχεις μια καλή τύχη και σταδιοδρομία!

 
 
 

2 Σχόλια

 

 

Add a comment

required

required

optional


 
 
Read previous post:
Το Beverly Hills Cop έγινε τηλεοπτική σειρά!!!

Σε μερικές χώρες σταμάτησαν οι τηλεοπτικές παραγωγές μιας και κόσμος προτιμάει να βλέπει μόνο τούρκικες, αλλά σε άλλες οι ιδέες...

Close