Συνέντευξη με τον ραδιοφωνικό παραγωγό Βαγγέλη Χαλικιά

1.Πόσο συχνά χρησιμοποιείς τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σου;
Σχεδόν καθημερινά, δεν τον παίρνω κοντά μου στις διακοπές, αλλά στην καθημερινότητα μου τουλάχιστον για λίγα λεπτά τσεκάρω mail, f/b.

2.Με τι ασχολείσαι κυρίως στο διαδίκτυο;
Με τη μουσική ιδιαίτερα αλλά και με όλες τις τέχνες γενικά διαβάζοντας διάφορα site και κάποια ειδησεογραφικά blogs και site διότι δεν έχω καμία επαφή με την τηλεόραση και τις έντυπες εφημερίδες. Επίσης, λόγω του ραδιοφώνου και του e-fanzine, του wild thing που γράφω, χρειάζομαι συχνά πληροφορίες.

3.Χρησιμοποιείς Social Networks (Υπηρεσίες Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως π.χ. Facebook, Twitter, κ.τ.λ.); Αν ναι, ποιά και πόσο συχνά;
Χρησιμοποιώ μόνο το facebook σχεδόν σε καθημερινή βάση. Υπάρχουν κάποιες μέρες που μπορώ να ασχοληθώ αρκετή ώρα, και άλλες που συνδέομαι για λίγο. Δεν ασχολούμαι καθόλου με τα παιχνίδια που υπάρχουν με τις φάρμες κτλ.

4.Τι γνώμη έχεις για τα παραπάνω;
Το facebook είναι ένα μέσον που έχει μεγάλη δύναμη και το βιώνω σχεδόν καθημερινά. Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή έχει καλή και κακή πλευρά. Θεωρώ πως αν το χειρίζεσαι «σωστά», δηλαδή χωρίς να προσβάλεις κανέναν, είναι μια χαρά. Με ενοχλεί που γίνονται κάποιες αλλαγές, ή μάλλον όλες οι αλλαγές του, αυθαίρετα, αλλά αυτό είναι το facebook. Για τα υπόλοιπα δεν έχω γνώμη διότι δεν έχω ασχοληθεί. Δεν έχω τόσο πολύ χρόνο.

5.Για ποιό λόγο τα χρησιμοποιείς; Σε έχουν βοηθήσει σε προσωπικό/επαγγελματικό/άλλο επίπεδο;
Το facebook, ειδικά από τότε που ξεκίνησα το ραδιόφωνο, με έχει βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Έχω κάνει πολλούς «κανονικούς» φίλους, γνώρισα ανθρώπους και με πολλούς από αυτούς συνεργάζομαι κιόλας. Ανθρώπους που κάποτε απλά διάβαζα για αυτούς. Η έκφραση μου, κυρίως μέσω της μουσικής, στο f/b με έχει φέρει κοντά σε πολλά πράγματα και ανθρώπους και έχω πραγματοποιήσει όνειρα που δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα υλοποιούνταν.

6.Χρησιμοποιείς internet στο κινητό σου; Ναι ή όχι και για ποιό λόγο;
Όχι δεν χρησιμοποιώ, έχω ένα αρκετά φθηνό κινητό, απλά για να κάνω τη δουλειά μου.

7.Ονόμασε 2-3 online υπηρεσίες που χρησιμοποιείς καθημερινά.
Facebook, Wild Thing, Music Society κατά κύριο λόγο.

8.Πιστεύεις ότι η καθημερινότητά σου “εξαρτάται” από το διαδίκτυο και τα social networks;
Η καθημερινότητα μου συνδέεται άμεσα με τα social networks από τη στιγμή που γράφω σε ιντερνετικό περιοδικό, ανήκω σε ιντερνετικό σταθμό και διαβάζω ιντερνετικά νέα μόνο. Οπότε σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται.

9.Ποιός πιστεύεις ότι θα (πρέπει να) είναι ο ρόλος του διαδικτύου στην Ελλάδα του μέλλοντος;
Αυτός που σου είπα παραπάνω. Πρακτικός και κοινωνικός. Αυτό που δε μου αρέσει και δε μου άρεσε ποτέ είναι να μένουμε μόνο στην οθόνη. Το διαδίκτυο είναι ένα μέσον για πολλά. Η ζωή όμως είναι έξω. Πρέπει να μπαίνουν σωστές δόσεις σε αυτά για να μη χάνεται ο έλεγχος και το διαδίκτυο γίνει εθισμός.

10.Ποιες ήταν οι μουσικές επιρροές σου;
Πολύ μικρός, γύρω στα 10, είχα πάρει με το χαρτζιλίκι μου σε κασέτα με τραγούδια του Elvis, διότι τον είχα δει στην τηλεόραση και μου άρεσε. Στη συνέχεια μεγαλώνοντας πήρα κάποιες συλλογές και μια κασέτα του Springsteen συν το Wall των Pink Floyd. Στο ραδιόφωνο άκουγα πολύ μουσική και μου άρεσαν τα πιο ροκ ακούσματα. Κάποια στιγμή ένας ξάδελφος μου αρκετά πιο μεγάλος από μένα, είδε ότι κολλούσα με τη μουσική και μου χάρισε κάποια βινύλια, Jetrho Tull, Grease, Deep Purple, Black Sabbath κτλ και κάπως έτσι «μπήκα στο χορό».

11.Ακομα και τώρα που έχεις κατασταλάξει κάπου μουσικά, υπάρχει περίπτωση να ακούσεις ένα track από είδος μουσικής που δεν ακούς και να σε εκπλήξει;
Όλα αυτά τα χρόνια που ακούω μουσική δεν έχω κατασταλάξει σε ένα είδος. Αν αφαιρέσουμε τα mainstream τα οποία απεχθάνομαι, σε όλα τα είδη μουσικής βρίσκω κατά καιρούς εξαιρετικά κομμάτια. Άλλωστε αν ακούσει κανείς την εκπομπή μου θα καταλάβει τι εννοώ. Εναλλάσσω τα είδη, όχι για λόγους εντυπωσιασμού φυσικά, άλλωστε αυτό δεν υπόσχεται και την ευτυχία των αυτιών του ακροατή. Απλά με συγκινεί το ίδιο ένα garage τραγούδι, μια ροκιά των Dubrovniks, ο αέρας του Bach, ένα παλιό ρεμπέτικο ή ο Chet Baker. Καλή μουσική να είναι.

12.Σε ποιον ραδιοφωνικό σταθμό μπορούμε να σε απολαύουμε;
Ανήκω στο music society web radio και παρουσιάζω την εκπομπή desert nights κάθε Κυριακή βράδυ 22:00 με 23:00.

13. Μπορείς να μας πεις κάποιες πληροφορίες και κάποια links του σταθμού;
Η ηλεκτρονική διεύθυνση του ms είναι www.musicsociety.gr . Ξεκίνησε πριν δύο περίπου χρόνια από 65 ερασιτέχνες ραδιοφωνικούς παραγωγούς. Το ms είναι αυτοδιαχειριζόμενο και χόμπι. Δηλαδή όλοι πληρώνουμε μια συνδρομή για να συντηρείτε ο σταθμός. Το ms εκτός από ραδιόφωνο διοργανώνει σεμινάρια (μουσικά, δημιουργικής γραφής, κα) και διοργανώνει κατά καιρούς και κάποια πάρτι. Επίσης έχουν έρθει να μας παραχωρήσουν συνέντευξη διάφοροι καλλιτέχνες, πχ οι Last Drive, οι Burger Project, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Οδυσσέας Ιωάννου, η Nalyssa Green, οι Mongrelettes και πολλοί άλλοι. Πρόσφατα λάβαμε μέρος με το δικό μας τρόπο και στη Record Store Day φιλοξενώντας στο στούντιο παραδοσιακά δισκοπωλεία σε ένα 6άωρο πρόγραμμα αφιερωμένο στο βινύλιο. Ο επισκέπτης του site μας μπορεί να ακούσει όλες τις συνεντεύξεις που έχουν γίνει στο ms ηχογραφημένες, να μάθει για τις δραστηριότητες μας και να διαβάσει τα editorials που γράφουν οι παραγωγοί του ms, το οποίο είναι ένα μουσικό ραδιόφωνο και τίποτα άλλο.

14.Λένε ότι στις μέρες μας πεθαίνει το ραδιόφωνο, εσύ τι έχεις να πεις γι’αυτό;
Το ραδιόφωνο των fm με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις δεν έχει πια κάτι να πει. Παλιά ακούγαμε ραδιόφωνο και μαθαίναμε, μουσικές, ανθρώπους, νέα. Τώρα τα περισσότερα πράγματα είναι κατευθυνόμενα. Οι περισσότεροι σταθμοί παίζουν playlist και οι παραγωγοί απλά τις παρουσιάζουν. Οπότε όταν κάτι δεν είναι αυθεντικό αλλά γίνεται προϊόν, ναι αργοπεθαίνει. Αυτό δημιούργησε και την ανάγκη των web radios, τα οποία έχουν απείρως μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης και δημιουργίας. Δυστυχώς το μέσον από μόνο του από θέμα πρακτικότητας δε βοηθά στο να ακούγεται εύκολα αλλά πιστεύω και το υποστηρίζουν και οι εκάστοτε καλεσμένοι μας, πως είναι το ραδιόφωνο του μέλλοντος.

15.Με ποιο μήνυμα προς τους αναγνώστες μας θα ήθελες να κλείσουμε την κουβέντα μας;
Καταρχήν να σε ευχαριστήσω για τη συνέντευξη. Θα έλεγα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, σε ένα διαφορετικό πόλεμο χωρίς όπλα, να μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί, η κρίση από μόνη της φέρνει τη δημιουργία. Επίσης ο καθένας να δει ποιους έχει δίπλα του και να τους επανεκτιμήσει γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και αυτό που ίσως μείνει στον καθένας από μας να είναι μόνο οι άνθρωποι.

 
 
 

1 Comment

 • ALEXIS ALEXIOU

  https://www.dropbox.com/sh/yshtuh3c5h4ze0d/AAA3H6gLZVHYSKz4fKgO9r42a?dl=0
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την άμεση δημοσιοποίηση της συνέντευξης, η οποία εκτός από προσωπικά στοιχεία της ζωής μου, αναφέρει γενικά για την ιστορία του ραδιοφώνου και κάποιες προβλέψεις για το αγαπημένο αυτό μέσο, που πιστεύω θα προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού.
  Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική ερώτηση/απάντηση, στοιχεία κλπ.
  Στο ειδικό folder Press Kit θα βρείτε ό,τι υλικό χρειάζεστε (φωτογραφίες, κείμενα κλπ.)

  Με εκτίμηση,

  Αλέξης Αλεξίου
  Ραδιοφωνικός Παραγωγός
  6944 308897

   
 

 

Add a comment

required

required

optional


 
 
Read previous post:
ο Χρυσός Φοίνικας και τα βραβεία του φεστιβάλ των Καννών

Το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ των Καννών, ο Χρυσός Φοίνικας, απονεμήθηκε στη συγκινητική ταινία του Michael Haneke, "Amour". Ο Haneke...

Close