Χρόνια Πολλά στον συγκλονιστικότερο αρχιτέκτονα του 20oυ αιώνα

1

Σαν σήμερα 26 Απριλίου, το 1917 γεννήθηκε ο μέγιστος Κινέζος αρχιτέκτονας Ι.Μ. Πέι, ο άνθρωπος που όταν έβαλε την γυάλινη πυραμίδα στο Λούβρο ξεσήκωσε θύελλες θαυμασμού αλλά και αντιρρήσεων.

Ο Πέι αποφοίτησε από το τμήμα αρχιτεκτονικής του ΜΙΤ το 1940 και εργάζεται με αφηρημένες μορφές, χρησιμοποιώντας ως υλικά την πέτρα, το σκυρόδεμα, το γυαλί και το χάλυβα. Ο Πέι κέρδισε το βραβείο Pritzker το 1983, και είναι ένας από τους πλέον επιτυχημένους αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα.

01.

Γεννήθηκε στο Guangzhou, επαρχία Guangdong της Κίνα γιος ενός εξέχοντα τραπεζίτη. Εκπαιδεύτηκε αρχικά στο πανεπιστήμιο St. John στη Σανγκάη και έπειτα στο κολέγιο St. Paul του Χονγκ Κονγκ, πριν μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία 18 ετών. Το 1935 μετακόμισε στις ΗΠΑ και έκανε αίτηση για το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στο τμήμα αρχιτεκτονικής, αλλά γρήγορα μεταφέρθηκε στο Massachusetts Institute of Technology ίδρυμα τεχνολογίας της Μασσαχουσσέτης (MIT). Και στα δύο πανεπιστήμια οι σπουδές αρθρώνονταν με βάση το καλλιτεχνικό ρεύμα Beaux Art που είχε τις ρίζες του στις κλασικές αρχές της τέχνης και της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα κυρίως αλλά και στη Ρώμη. Δεν ήταν ευχαριστημένος με το γεγονός αυτό και στον ελεύθερό του χρόνο έψαχνε ανελισσόμενους αρχιτέκτονες και κυρίως για τον Le Corbusier.

IM-Pei-Portrait-249x325

Αποφοίτησε απ’ το ΜΙΤ το 1940. Κατά την αποφοίτησή του παρέλαβε τα βραβεία Alpha Rho Chi Medal και το ΜΙΤ Traveling Fellowship. Στα τέλη της δεκαετίας του ’30, σε μια επίσκεψή του στην Ν. Υόρκη γνώρισε την Eileen Loo, η οποία σπούδαζε τότε στο Wellesley College και παντρεύτηκαν το 1942. Την ίδια χρονιά ο Πέι έκανε αίτηση εγγραφής στη μεταπτυχιακή σχολή σχεδίου του Χάρβαρντ (Harvard Graduate School of Design), όπου και μαθήτευσε υπό την διδασκαλία του Γκρόπιους (Walter Gropius). Έξι μήνες αργότερα τέθηκε εθελοντικά στις υπηρεσίες της Επιτροπής Ερευνών Εθνικής Άμυνας (National Defense Research Committee) στο Πρίνστον. Ο Πέι επέστρεψε στο Χάρβαρντ το 1944 και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του το 1946, ενώ ταυτόχρονα δίδασκε στη σχολή ως βοηθός καθηγητή (1945-48). Το 1951 βραβεύτηκε με το Wheelwright Traveling Fellowship από το Χάρβαρντ και ταξίδεψε εκτενώς στην Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Ο Ι.Μ.Πέι έγινε εγγεγραμμένος πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών το 1954.

Louvre_Museum_Wikimedia_Commons

Επιλεγμένα έργα του

  • Παρεκκλήσι Luce Memorial Chapel, Taichung, Taiwan 1963
  • Το προσωπικό αρχιτεκτονικό στυλ του αρχιτέκτονα καθορίστηκε με το σχέδιό του για το Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας ( Center for Atmospheric Research) στο Κολοράντο(1965-67).
  • Το έργο με το οποίο απέσπασε τη διεθνή προσοχή ήταν το ανατολικό κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης στην Ουάσινγκτον (East Building of the National Gallery of Art in Washington 1968–78).
  • Βιβλιοθήκη John Fitzgerald Kennedy, Βοστώνη 1965-1979
  • Τράπεζα της Κίνας, Bank of China Tower, Hong Kong 1989
  • Μουσείο του Λούβρου, Grand Louvre, Paris 1989-1993

02.

03.

04.

detwestside

IMPei-Louvre-Paris

 

 

 
 
 

About the author

More posts by

 

 

 

Add a comment

required

required

optional


 
 
Read previous post:
O Λεωνίδας Μπαλάφας Σάββατο 3-10 Μαΐου Στο Passport Στον Πειραιά

Ο Λεωνίδας Μπαλάφας, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου παρουσίασης του «Απηλιώτη», επιστρέφει στον ηλεκτρικό ήχο. Τα δύο πρώτα Σάββατα του...

Close